Чудили ли сте се защо храната на баба ви е винаги е толкова вкусна?
Ще ви разкрия тайната и ще ви покажа стъпка по стъпка как можете да украсите ястията си с малко оцет. Удивително е как нещо толкова проста съставка може да направи такава разлика в готвенето.
Приятели, от все сърце ви препоръчвам да изпечете този хляб. Колко въздушно и нежно се оказва. Можете да готвите във всякаква форма, като разделяте не на 4, а на 2 части.
Съставки:
- Пшенично брашно - 47-500 грама.
- Суха мая - 5 грама
- Захар - 2 супени лъжици.
- Маково семе - 2 супени лъжици.
- Сода бикарбонат – 1 чаена лъжичка.
- Оцет - 1 чаена лъжичка.
- 1 яйце.
- Растително масло - 25 мл.
- Сол - 0,5 чаена лъжичка
- Топло мляко - 200 мл.
- Меко масло - 50 грама.
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното.
Добавяте 5 г суха мая
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици маково семе
Всичко се разбърква добре, след което се добавя бакпулвер.
Добавяте 1 супена лъжичка ябълков оцет
Половин лъжичка сол.
Добавяте 1 яйце.
25 мл растително масло.
Всичко се разбърква добре.
200 мл топло мляко.
Всичко се разбърква.
Добавят се още 250-300 г брашно
Разбърква се и се добавят 50 г масло.
Омесвате добре.
Тестото на трябва да лепне по ръцете ви, иначе ще остане меко.
Намажете купата с растително масло.
Покрийте и оставете на топло място да втаса за около 1 час.
Подгответе подходящи форми, които да намажете с масло.
Извадете втасалото тесто и го омесете още малко на плота или масата
Разделете на 4 равни части.
Направете всяка част на топка и я поставете във формите.
Покрийте и оставете за още 25 минути.
Разбъркайте добре намажете добре с жълтъка и млякото.
Печете на 180 градуса за 25-30 минути.