Сезонните зеленчукови ястия са задължителни на трапезата! За вкусна сезонна гозба от патладжани се нуждаете от най-простите съставки. Ароматният доматен сос е чудесно допълнение към гювеча. Предимството на това ястие е, че може да се яде както студено, така и горещо. И в двата случая е невероятно вкусно! Ето и рецептата за тази простичка вкусотия с патладжани :
Простичка вкусотия с патладжани
Продукти:
За форма с размери 22 см на 11 см:
патладжан - 1 бр (300-320 гр)
червена чушка - 1 бр (180-200 гр)
лук - 1 глава (120 гр)
чесън - 3 скилидки
яйце - 1 бр
кисело мляко - 100 г
сода - 0,5 чаена лъжичка
сол - 0,5 чаена лъжичка
смлян черен пипер на вкус
царевично нишесте - 90 г (3 супени лъжици с качул)
За соса:
домати - 2 броя (200 гр)
магданоз (или друга прясна подправка) - 20-30 гр.
чесън - 2 скилидки
сол - 2 щипки
смлян пипер на вкус
растително масло - 1 супена лъжица
Приготвяне:
Обелете патладжана и го настържете на едро ренде. Нарежете чушката на средни кубчета. Нарежете лука и чесъна. Поставете подготвените зеленчуци в дълбок съд. За да може гювечът да задържи добре формата си, добавете едно яйце към зеленчуците.
Добавете кисело мляко, сол, сода, смлян пипер и царевично нишесте в купата и разбъркайте добре всички съставки.
Застелете тавата с хартия за печене. Поставете зеленчуците вътре и печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 50 минути.
За да направите соса: цепнете доматите на кръст с остър нож и ги залейте с вряла вода. Оставете доматите във врящата вода за минута и след това ги обелете.
Отстранете централната част на доматите със семето, оставяйки само плътната пулпа и я нарежете на малки кубчета. Добавете нарязани подправки, чесън, сол и черен пипер към доматите и подправете соса със зехтин.
Нарежете леко охладената патладжанена запеканка на порции, залейте със соса и сервирайте.