Стафидите могат да послужат не само като плънка за различни десерти, но и като основа за сладкиши. Сочната торта на базата на блат със стафиди по рецептата по-долу се получава много вкусна и необичайна. Приготвянето ѝ е просто и бързо, основното е да бъдете търпеливи и да изчакате, докато сладкишът се напои добре с крема. Ето и рецептата за невероятно вкусната торта с блат от стафиди :
Сочна торта с блат от стафиди
Продукти:
яйца - 4 броя
захар - 150 г
стафиди - 200 г
мляко - 250 мл
бакпулвер - 15 г
брашно - 250 гр.
За крема пригответе:
сметана 33% - 300 мл
кондензирано мляко - 200 мл
орехи - 100 гр.
Приготвяне:
Добавете 4 жълтъка към стафидите и разбийте съставките до гладкост с пасатор.
Към получената маса добавете млякото и разбъркайте добре. Добавете брашното и бакпулвера, и разбийте, за да се получи гладко тесто. Разбийте белтъците с щипка сол и захар до бели върхове и внимателно ги добавете в тестото.
Разделете тестото на 2 равни порции и изпечете в съд с диаметър 24 см за 30 минути на 180 градуса.
Разделете всяка кора на 2 части.
Разбийте кондензираното мляко и сметаната, за да направите крема. Намажете всеки стафиден блат с получения крем и поръсете с нарязани орехи.
Поставете тортата в хладилника за 4-5 часа, така че блатовете да се напоят добре с крем, и сервирайте необичайния десерт на масата.