Фантастична рецепта с картофи ! Идеалният обяд за тези, които харесват комбинацията на този зеленчук с месо. Всъщност ястието представлява модерна версия на любимата на всички мусака , само че се приготвя по доста необичаен начин - картофите се режат на тънко в тавата, запичат се, след което се покриват с плънка и се навиват на руло.
Звучи трудно, но всъщност е доста елементарно, а резултатът - право в десетката!
Модерна Мусака-Руло
Продукти:
3 големи картофа (1 кг)
2 супени лъжици зехтин
малко сол
150 г настъргана моцарела
пълнеж (по желание):
350 г мляно месо
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици доматен сос
Магданоз
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка къри
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка червен пипер
100 г настъргана моцарела
Приготвяне:
Приготвяме тава, която застиламе с хартия за печене.
Настържете 150 г моцарела върху тавата за печене, така че да покрие равномерно повърхността на хартията.
Време е за картофите.
Обелете ги и ги нарежете на тънки филийки.
Поставете филийките върху слоя моцарела, така че частично да се застъпват - като на снимката.
Полейте картофите със зехтин и ги сложете в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.
За плънката:
Лукът се нарязва на ситно.
Загрейте олиото в тиган и запържете лука.
Добавете ситно накълцания чесън и запържете за кратко.
Добавете каймата.
Добавете доматен сос, ситно нарязан магданоз.
Овкусете със сол и подправки, разбъркайте добре.
Запържваме всичко заедно до готовност на месото.
Извадете изпечените картофи от фурната и поръсете със 100 г настъргана моцарела.
Наредете пълнежа и го разпределете равномерно по повърхността.
Завийте на руло, като си помагате с хартията за печене, и поръсете с още моцарела.
Оставете да се пече на по-слаб огън още 5 минути.
Желаем ви добър апетит! :-)