Декември не може да мине без тенджера богата супа, която може да издържи няколко дни, а е истинска инжекция с хранителни вещества . Съдържа протеини, желязо и 116 мг калций на порция! Ето рецептата за Зимна супа за имунитет :
Зимна супа за имунитет
Съставки:
2 супени лъжици зехтин
75 грама ситно нарязан чесън
3 тънко нарязани стръка целина
2 нарязани моркова
3 чаши ситно нарязани гъби
10 счукани скилидки чесън
½ пилешки бульон
4 клонки мащерка
2 дафинови листа
400 грама нахут
1 кг пилешки гърди с кости
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян черен пипер
1 малка глава зеле
магданоз по желание
Приготвяне:
Загрейте зехтина, след това добавете ситно нарязания чесън, целината и моркова и запържете за около 5 минути. След това добавете гъбите и чесъна и оставете да къкри за около 3 минути при непрекъснато бъркане, след което добавете бульона и мащерката, дафиновия лист и нахута.
Добавете пилешките гърди, солта, червения пипер и покрийте за около половин час. Добавете магданоз по желание.
Извадете месото, отстранете кожата и костите и нарежете на ситно. Върнете месото, добавете зелето, покрийте с капак и гответе, докато кейлът омекне (5 минути).
Хранителна стойност:
Една порция от тази супа съдържа 253 калории, 6,5 грама мазнини, 1 грама наситени мазнини, 3 грама мононенаситени мазнини, 0,9 полиненаситени мазнини, 28 грама протеин, 22 грама въглехидрати, 6 грама фибри, 54 грама холестерол 2 милиграма желязо, 581 милиграма натрий, 116 милиграма калций и 5 грама захар.