"Ние сме това, което ядем", ние многократно чуldме тази фраза, но след като прочете тази статия ще възникне нов въпрос ... Наистина ли знаем какво ядем?
Токсините в храните и ежедневните продукти днес са тъжна реалност.
През последните десетилетия се наблюдава рязко увеличение на затлъстяването, както и на диабета. Смята се, че причината за тази епидемия е висококалорична диета, свързана със заседнал начин на живот, в допълнение към генетичното предразположение. Това обаче не са единствените причини.
Грижете се за себе си и бъдете здрави
През 2010 г. група изследователи анализираха тази ситуация, като посочиха, че причините за увеличаване на теглото могат да включват няколко фактора. Основните са токсините в хранителната и грижа за кожата, продуктите за грижа за косата, както и домакинските химикали.
Други изследователи също подкрепиха тази теория! Сред основните причини за епидемията от затлъстяване са химикалите, разрушаващи ендокринната функция, широко разпространени в околната среда, при хора и животни.
Токсини в храната и околната среда
Ендокринните разрушители (ЕР) са външни химикали, които могат да имитират поведението на хормоните в тялото ни и да променят функциите си.
Идентифицира специфичен вид тези вещества, които могат да нарушат метаболитните процеси. Особено, ако се появят токсични ефекти по време на бременност и през първите години от живота. В резултат на това се увеличава рискът от затлъстяване, захарен диабет тип 2 и метаболитен синдром.
Те се наричат "обесогени".
Тези токсини в хранителните продукти допринасят за натрупването и образуването на мастна тъкан в организма.
Какви са здравните ефекти на токсините в храната и околната среда?
Обесогените присъстват в продукти, замърсени с пестициди и в различни промишлени продукти за ежедневна употреба.
Но тези съединения не само се натрупват в мазнини, но имат и няколко последствия:
Увеличават броя на адипоцитите (клетките, които са отговорни за съхраняването на мазнините в тялото)
Те могат да действат, като променят производството на естествени хормони, като увеличават или намаляват концентрацията си. В резултат на това причинява хормонален дисбаланс.
Те също така могат да засегнат мастната тъкан, като увеличат броя и размера на мастните клетки.
Особено допринася за натрупването на триглицериди, променяйки баланса на липидите в организма.
А също и промяна на центъра на регулиране на апетита и неговите сензори на ситост, причинявайки натрапчиви вкусови предпочитания. В резултат на това те могат да причинят тежък глад и да провокират много повече.
Увеличете риска от непоносимост към глюкоза и увеличете нивата на инсулина.
А също така да промени метаболизма като цяло и да нарушат функцията на щитовидната жлеза.
Някои от най-проучените обесогени или токсини в храната и околната среда:
Бисфенол А
Ние можем да го намерим в пластмасови контейнери и кутии. Той е обвинен в развитие на рак и затлъстяване. Понастоящем е премахнат от бебешки консумативи в Европа.
Фталати
Те се срещат и в пластмаси, играчки, козметика, бои и са свързани с дефекти в развитието на децата, затлъстяване, както и инсулинова резистентност.
Генистеин
Редица проучвания показват, че предизвиква затлъстяване и наддаване на тегло при жени след менопаузата. Той може да се намери в соята.
Всички тези вещества могат да бъдат намерени навсякъде, те са токсични в храната и околната среда, така че е много трудно да ги избегнете. Някои мерки, които можете да предприемете, за да намалите въздействието им, са както следва:
Опитайте се да ядете биологични продукти, отглеждани естествено.
Намалете приема на месо, тъй като животните често са блъскани с хормони на растежа и не се контролират ефективно.
Също така избягвайте да използвате козметика, съдържаща токсични вещества като фталати.
Не пийте напитки, опаковани в пластмаса.