"Хората с висок холестерол да внимават с агнешкото, макар то да се смята за най-безобидно сред останалите меса", предупреди диетологът Донка Байкова от ефира на bTV.
Тя обясни, че агнешкото месо е най-ниско калорийно - в него има 140-200 калории на 100 грама, в свинското калориите стигат до 400.
Тези, чиито показатели на холестерола са високи, да консумират това месо охладено и филирано, препоръча диетоложката. Тя подчерта, че агнешкото е богато на т.нар.
Тази година инцидентите, свързани с трапезата по Великден, бяха по-малко, посочи Байкова. Тя обаче допълни, че все пак от богатите трапези могат да се обострят гастрити, язви, и най-лошото - панкреаси, както и жлъчно-чернодробните заболявания.
Рискова група по празниците са и хората с високо кръвно налягане. Те са застрашени най-вече от свръхкомбиниране и предозиране на спиртните напитки, припомни диетоложката. Тя изтъкна, че веднага след празниците трябва да преминем към по-леки храни и че организмът имал свойството да се очиства и да сваля сам излишното от себе си. Последните мастни капчици в организма са първите, които се разграждат, когато го подложим на натиск. Необходими са повече аеробни движения, на първо време стига и един джогинг, каза Байкова.