Проф. Байкова: Не яжте оцветените белтъци от боядисаните яйца

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Байкова: Не яжте оцветените белтъци от боядисаните яйца
2550
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Байкова: Не яжте оцветените белтъци от боядисаните яйца

Проф. Донка Байкова , един от водещите диетолози в България, дава важни препоръки за консумацията на яйца по време на Великден:

Колко яйца да ядем?

За възрастни: Не повече от 4 яйца на ден.

За деца: До 3 яйца на ден.

Препоръчително е да се разпределят равномерно през деня, а не да се консумират наведнъж.

Потенциални рискове

Жлъчен спазъм – Мазнините от жълтъка могат да предизвикат неприятни усещания.

Алергии – Яйчният белтък е силен алерген.

Боядисаните яйца – Синтетичните бои могат да предизвикат алергични реакции.

Ако черупката е спукана, цветът прониква в белтъка – затова се препоръчва да се премахнат оцветените части преди консумация.

Зелената боя е натурална (от дървесни листа), но другите цветове са синтетични и по-рискови.

Как да ги приготвяме?

Избягвайте сурови или прекалено рохки яйца – риск от салмонела (остро чревно разстройство).

Не преварвайте – Ако се вари повече от 10 минути, жълтъкът може да добие зеленикав оттенък поради образуването на железни сулфиди (токсични съединения).

За кого не са подходящи?

Хора с диабет и сърдечносъдови заболявания (поради високия холестерол в жълтъка).

Допълнителни съвети

Великденската трапеза обикновено е богата на мазнини (колбаси, козунак, яйца), затова е важно да се умерява консумацията.

Ако следете тези препоръки, ще прекарате празниците здраво и без неприятни изненади! ????????

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft