Не купувайте млечни и месни продукти, а истинско сирене и месо, защото високата концентрация на консерванти, подобрители и оцветители, води до онкологични заболявания. За това предупреди проф.
Донка Байкова , ръководител на катедра „Превантивна медицина“ към Медицинския университет в София в „Добро утро, България“ по ТВ7.„Първо Е-тата влизат в стомашно-чревния тракт. Там има различни механизми. 30% от имунната защита на организма е съсредоточена в лигавицата на тънките черва. Един от тези оцветители Е132 обаче не се абсорбира в кръвообращението. Ако има реакции, те са на ниво стомашно-чревен тракт. Може да имате гадене и неразположение. Е-тата, предизвиквайки леки възпалителни проблеми, могат заедно с други фактори да доведат до онкологично заболяване“, обясни Байкова.
„Уважавам колегите от БАН, но опитите им са в епруветка. Ние не знам обаче как реагира целият човешки организъм. Затова те трябва да бъдат пренесени върху жив модел. Тогава ще имаме категорични становища, че дадено Е е със сериозна опасност. Нужни са отчитания на много фактори“, подчерта Байкова.
„Е-тата в етикетите на хранителните продукти означават, че са разрешени в европейските страни от един орган по безопасност на храните, намиращ се в италианския град Парма. За всеки от тези продукти има много документи, доказващи тяхната безопасност за човешкото здраве, но се появява тревожна информация“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Опасните Е-та се съдържат в консервите, местните и рибни продукти, колбасите, оцветените сладкиши, плодовите сокове, десертите и дори в кафето.
Според учените от БАН, когато има мутации, клетката загива. За никого не е тайна, че може да бъде изпуснат контролът и тя да се превърне в ракова. Експертите обаче са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника. Те не могат да кажат каква е вероятността високата концентрация на консервантите и оцветителите да предизвика рак. Притесняват се обаче, че досега нито една отговорна институция не ги е потърсила.
„Уважавам колегите от БАН, но опитите им са в епруветка. Ние не знам обаче как реагира целият човешки организъм. Затова те трябва да бъдат пренесени върху жив модел. Тогава ще имаме категорични становища, че дадено Е е със сериозна опасност. Нужни са отчитания на много фактори“, подчерта Байкова.
„Е-тата в етикетите на хранителните продукти означават, че са разрешени в европейските страни от един орган по безопасност на храните, намиращ се в италианския град Парма. За всеки от тези продукти има много документи, доказващи тяхната безопасност за човешкото здраве, но се появява тревожна информация“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Опасните Е-та се съдържат в консервите, местните и рибни продукти, колбасите, оцветените сладкиши, плодовите сокове, десертите и дори в кафето.
Според учените от БАН, когато има мутации, клетката загива. За никого не е тайна, че може да бъде изпуснат контролът и тя да се превърне в ракова. Експертите обаче са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника. Те не могат да кажат каква е вероятността високата концентрация на консервантите и оцветителите да предизвика рак. Притесняват се обаче, че досега нито една отговорна институция не ги е потърсила.
„Стремете се продуктите във вашето меню да са от натурален произход! Много вредни са оцветителите. Не купувайте цветни бонбони! Не оцветявайте сладките или използвайте само с натурални продукти! Не изключвайте храни, от които организма ни има нужда. Не заклеймявайте млечните продукти или месото. Трябват ни всички храни, но натурални“, каза още проф. Байкова.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари