Проф. Байкова съветва: Затваряйте буркани и правете туршии, защото намаляват риска от рак и сърдечни проблеми

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Проф. Байкова съветва: Затваряйте буркани и правете туршии, защото намаляват риска от рак и сърдечни проблеми
25845
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Байкова съветва: Затваряйте буркани и правете туршии, защото намаляват риска от рак и сърдечни проблеми

Заслужава си през лятото да консервираме някои типично нашенски видове плодове и зеленчуци.

Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, пред "Фокус".По думите ѝ всеки способ за консервация е със съответен риск от загуба на витамини.

Витамин С се губи около 30-40%, но все пак остава достатъчно количество, което ще засили тялото през зимата, обясни специалистът.

Проф. Байкова обясни, че при някои от процесите на термична обработка, при доматите например група антиоксиданти - ликопените – стават още по-полезни и усвояеми от човешкия организъм.

„Това са над 500 биологично активни субстанции, които предпазват съвременния човек и намаляват риска от реакциите на стреса, намаляват риска от онкологични заболявания и сърдечно съдови инциденти. Макар и да загубим малко витамин С, печелим други полезни вещества”, добави проф. Донка Байкова.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft