Проф. Божидар Попов посочи какво да ядем, за да не ни морят болести и да сме здрави целогодишно

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Божидар Попов посочи какво да ядем, за да не ни морят болести и да сме здрави целогодишно
44021
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Божидар Попов посочи какво да ядем, за да не ни морят болести и да сме здрави целогодишно

За малко хора правилното хранене е синоним на здраве. Доброто хранене иска мислене, време, инвестиция на отговорност и средства.

За доста хора това е по-маловажно от седенето на кафе пред блока и после ядене на замразен полуфабрикат, ни разяснява един от най-изтъкнатите експерти у нас по хранене и диететика проф.

д-р Божидар Попов, председател на Българското научно дружество по хранене и диететика и ръководител на катедра “Медицинска екология и хранене” към Медицинския факултет в София.

 

“В една нормална държава децата ще си носят сандвичи от вкъщи. Няма да се налага Министерството на образованието да спира продажбата на чипс в училищните лавки. Но тази култура я няма. Именно промяната в мисленето е най-важният, но и най-трудният етап от пътя към по-прецизното хранене.

Заради културата и манталитета, както и по икономически причини хората трудно ще надмогнат навиците си, а ще продължават да се облъчват с рекламите на чипс и вафли”, коментира още проф. Попов.

 

– Проф. Попов, как се е променила културата на хранене на българина през последните години?

– Българинът постоянно се информира за новостите относно здравословното хранене и е запознат в детайли със свойствата и качествата на отделните групи продукти, но проблемът е, че не обича да спазва принципите на балансирания и полезен прием на храни. За съжаление, при по-голямата част от сънародниците ни културата на хранене тревожно отсъства – особено по празниците.

Типично за българската народопсихология, на всеки празник се зареждат тежки софри, от които не се мръдва от сутрин до вечер. Всяка година след коледните и новогодишните празници, след безкрайната върволица от последващи именни дни, болниците се пълнят с хора, чиито хронични проблеми са се обострили от дългото и системно преяждане и препиване.

Културата на хранене не значи единствено умението прилично да седнем на масата и сръчно да си служим с приборите. Културата на хранене дори не включва всичко от внасянето на продуктите в дома до почистване на съдовете след хранене. Тя е доста по-широко понятие, което касае манталитета и осъзнатия избор на всеки човек да живее така, че да не вреди на здравето си. Българинът се храни все по-лошо. Близо милион и половина българи страдат от затлъстяване.

Страната ни е на шесто място в Европа по брой затлъстели деца. Българите се хранят лошо и небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Тази тенденция се засилва през последните 10 г. и е отразена в статистиката – спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.

Българинът рядко слага на трапезата си и риба. 60% от населението не приема пресни зеленчуци и плодове. Българите консумират животински мазнини седем пъти повече, отколкото преди 50 г. Консумацията на алкохол се е повишила четири пъти, а на захар – пет пъти.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft