Проф. Донка Байкова посочи какво причинява на здравето майонезата от магазина

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Донка Байкова посочи какво причинява на здравето майонезата от магазина
6305
Източник: Блиц
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова посочи какво причинява на здравето майонезата от магазина

През последните дни в обществото избухна разгорещен дебат с какво всъщност се храним, породен от изследване на съдържанието на различните марки майонеза. Оказа се, че ни пробутват майонеза без яйца, но пълна с нишесте, захар и вода.

Това разкри проверка на Асоциация "Активни потребители", която е тествала 16 родни марки.Експертите са установили фрапиращи разминавания между изискванията за продукта и съдържанието. В половината от изследваните майонези маслеността е в пъти под допустимата - вместо изискваните 65-80% тя е средно 34,4%. Установено е и използването на нишесте, което липсва в рецептата за майонеза, както и захар в пъти над разрешеното. Коментар направи проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на МУ - София, и зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, цитиран от "Стандарт".

В моята представа вода, малко олио и нишесте в никакъв случай не означава майонеза, категорична е проф. Донка Байкова. По думите й добавянето на подобен дресинг към сандвичите и пиците може да доведе единствено до напълняване на хлапетата. "Единственият успокояващ факт е, че майонезата не е основна национална храна, а е допълнение към сандвича на нашите деца, към салатата на трапезата, към семейната гозба", смята проф. Байкова. Ето защо тя пледира за качествени продукти с висока хранителна стойност.

"Продължавам да не съм убедена дали хората трябва да са спокойни, или още по-внимателни, защото досегашните препоръки бяха да се ориентират, използвайки за пръв критерий цената на продукта. Доколкото успях да проследя таблицата с публикуваните цени от проучването, това правило не работи. Цените са еднакви и на нормалните майонези с яйчения прах и яйца, с млечна компонента, както и на по-леките с повече водно съдържание с ниска калорийна стойност, а също и на тези със средно съдържание на мазнини и със стандартно количество мазнини. Въпреки че всички знаем, че за този продукт стандарт няма", казва диетологът. По думите й на родния пазар се продава продукт, който би трябвало да има не повече от 17% вода, а в случая водното съдържание е от порядъка на 60 - 70%. Въглехидратите също не би трябвало да са над 3 на сто, а сред изследваните майонези има такива с над 20% въглехидрати.

И това е интересно: ​Признават суровоядството за метод за лечение на онкоболни - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

"Добре, нямало яйца, не било проблем. В такъв случай, като ще купуваме подобен продукт, поне да бъде с вода, нишесте и пълнители, оттам нататък с оцветители, ароматизанти, стабилизатори на консистенцията, антиоксиданти", казва проф. Байкова. Оказва се, че в някои от майонезите има и компонент от растителен произход - гума гуар, който е стабилизатор. "Съставката, която прави емулсия и събира отделните компоненти на този имитиращ майонезата продукт. Има и гума ксантан, който се извлича от микроорганизми, участващи в биотехнологични процеси. Другото е нишесте, което натоварва продукта с калорийната стойност", обяснява проф. Байкова. Притеснителното според нея обаче е наличието на консерванта натриев бензоат Е211 в някои от майонезите, защото не е препоръчителен за хора с алергии и астма, тъй като може да обостри състоянието им.

"Антиоксидантът пропилгалакт Е310 пък се поставя, за да намали риска от гранясване на този сос, но отново е рисков по отношение на деца, предразположени към кожни дерматити, обриви или пък болки в стомаха - гастроентероколити", посочва диетологът. По думите й стабилизаторът сорбитол Е420, който вероятно е използван, за да се спести добавянето на захар, отново крие риск от отключването на алергии, а има и има слабителен ефект. Проф. Байкова е категорична, че в такива майонези няма нито витамини, нито минерали.

"Освен олиото няма никакъв друг ценен елемент. Лица с риск от свръхтегло, алергии, с метаболитен синдром, с диабет тип 2, с дислепидимии, с висок холестерол, не трябва да консумират подобен продукт", съветва проф. Байкова. Според нея хората трябва внимателно да четат етикетите в магазина и когато видят неясни съставки в майонезата, да не я купуват. "Тези майонези обаче вероятно се използват в повечето закусвални и никой не подозира какво слага върху дюнера си или пицата на парче и какво ядат децата ни", казва проф. Байкова.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft