Проф. Донка Байкова предупреди: Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Донка Байкова предупреди: Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите
4652
Източник: Монитор
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова предупреди: Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

Подсладителите,които производителите слагат масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите. Това обяви проф.

Донка Байкова, цитирана от „Монитор“. По думите ѝ изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава драстично рисковете за здравето на хората.„Най-напред нанася поражения в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме непрекъснат глад за сладки неща”, обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат много рисковете от рак.

Козунаците ментета обичайно са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, които съдържат оцветено тесто с добавка на подсладители.

„Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло”, обясни тя. По думите й фалшивият козунак при разчупване не става на конци. „Затова наистина е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството му. Необходимо е да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти”, предупреди Кукушева.
Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. „По този начин се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца”, уточни той. По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. „Важното е той да бъде от растителен произход”, добави Петков.
Според друг негов колега, който пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги използват в направата на целувки.

Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове”, обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави. „Необходимо е да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини”, съветва той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft