Царевицата по плажовете става извънредно опасна, твърди експертът
Варената царевица, която се продава по плажовете, става изключително опасна на 3-ия час след сваряването й. Това предупреди уважаваната диетоложка проф.
По нейни думи друг голям проблем е, че царевицата се докосва от продавачите с ръце или замърсени ръкавици, които са имали досег с околната среда.
Царевицата е добър източник на витамините В1 и В9 и внася в тялото най-вече минералите фосфор и магнезий. Неправилното й съхранение след варене обаче може да създаде много проблеми на туриста и да провали цялата му лятна почивка. "Трябва да сме внимателни и с храната, която приготвяме вкъщи. Тя трябва да се консумира до 2-3 часа след приготвяне, а след това задължително да е в хладилник. Остане ли на топло, може да е много опасна", каза още диетоложката.
От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че всеки ден до 9 септември ще правят проверки на храните, продавани по плажовете на летните ни курорти.
"Тази година има нарушения, но те не са фрапиращи и от такова естество, че да влияят директно на безопасността на храните и здравето на потребителите. Нека летуващите да пазаруват само от регистрирани обекти, а не от хора, които разнасят храни. Да не купуват царевица, която търговци носят в казани и тенджери по плажа. Има специални колички за варена царевица, да се пазарува от тях", посъветва началникът на дирекция "Контрол на храните" д-р Райна Иванова.
Експертът препоръча на туристите по морето и да не купуват сладолед и други храни, които се разнасят по плажа с хладилни чанти. Сигнали за нарушения потребителите могат да подават на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните - 0700/122 99.