Проф. Донка Байкова със съвет за боядисването на яйцата, как да не са опасни за здравето

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Донка Байкова със съвет за боядисването на яйцата, как да не са опасни за здравето
4250
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова със съвет за боядисването на яйцата, как да не са опасни за здравето

Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф.

Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Боите от цялата гама имат много Е-та и са рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова.

По думите ѝ, най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията. Ето защо той е за предпочитане. По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.

„Изключително важно е как ще сварим яйцата. Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа. Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб. Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути. Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“, обяснява експертът.

След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици. „Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.

„Яйцата се развалят много бързо, затова не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва проф. Байкова. Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft