След края на Коледния пост трябва да включваме храните в менюто си постепенно, както сме ги изключвали. Това каза проф.
Тя обясни, че това трябва да започне отзад напред. „Първо включваме млечните продукти, после месото. Няма да стане точно така, защото знаем, че хората през последните години празнуват на Бъдни вечер и на Коледа си остават по домовете, защото до късно са чакали празника. Може да спазим поста, когато поне за един или два дни включим всички изключени по време на поста животински храни, но поне в отделни хранителни приеми, т.е. на закуска млечен продукт, на обяд месо или риба, но винаги гарнирани с храни, които сме използвали по време на 40-дневния пост”, каза проф. Байкова.
„ Християнската религия го е измислила, тъй като на около 20-ия ден се включва риба, когато празнуваме Никулден. Всички компоненти калций, желязо, витамин В 12 фигурират в тази храна от животински произход, а около три седмици човешкият организъм има запас на всички жизнено важни хранителни вещества, след което ги изчерпва. Онези съставки, които ги няма в растенията, ние ще си ги набавим”, обясни още диетологът. Проф. Байкова посочи, че Коледният пост е беден а биоусвоим калций, идващ от млечните продукти, важен за костната система и зъбите. „Калцият е катализатор на всички обменни процеси и е важен за поддържане и на нормалните ни жизнени функции, кръвното налягане и т.н”, каза тя.
По думите й 40-дневният пост е беден и на биоусвояемо желязо, идващо от месото, рибата и жълтъка на яйцето. „Само от 5 до 7 % желязото в растителните продукти е в усвояема форма. Важно е да избираме растителни храни с добро количество желязо в състава си. Постът е беден на витамин B 12 - важен за кръвотворенето. Това са важни компоненти за поддържане на имунната ни защита в период, който е рисков за поява на простудни заболявания”, обясни проф. Байкова.