25 Декември 2014
10066
Снимков материал: pixabay.com
Нормално е в тези празнични дни българинът да вдига по-често чашката, но е нужно всичко да е с мярка. Ако сервирате аперитив, нека да е със зеленчукова салата! Добре е и с малко сирене, съветва диетологът проф.
Донка Байкова .
„Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода“, каза Байкова пред TV7.
„Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества.
След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.
Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната“, каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут.
След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара.
„Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода“, каза Байкова пред TV7.
„Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества.
След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.
Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната“, каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут.
След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари