Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс.
Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици, допълва 24 часа.
"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.
26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.
Започнало е лечението им - те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.
"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни Ликов.
"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев.