Това, което ядем, ни прави по-силни или напротив - способно е да ни разболее. Тази истина знаем всички, но дали сме наясно с това, кои точно храни са способни да засилят организма и да го предпазят от болести и недъзи?
Коя е храната, която да консумираме за дълголетие и силен имунитет – това ни разказа проф.
Оказва се, че понякога в човешкия организъм могат да се натрупат от 4 до 6 кг. бактерии повече, отколкото са клетките в организма, в това число и токсини.
Един от плодовете, които се справят най-добре с пречистването на тялото, е ябълката, посочи проф. Мермерски: „Ако вие всеки ден изяждате по две ябълки, ви се решават два въпроса – първо ябълката съдържа пектин, който абсорбира мръсотиите. Второто нещо е, че ябълката съдържа целулоза – разтворима и неразтворима, и трето – зарежда ви с 15-16 полезни неща”.
За добър сън ябълките могат да се консумират непосредствено преди лягане.
Друг плод, който унищожава над 100 вида вредни бактерии, е грейпфрутът, който същевременно зарежда с енергия.
Българската чушка капия пък съдържа толкова витамин C и A, колкото лимона. Важно е обаче, ако искаме да запазим тези ѝ свойства, да не я печем.
Особено полезен при проблеми с бъбреците е чемширът. За да нямаме оплаквания в тази област, проф. Мермерски препоръчва да слагаме една лъжичика от растението в 450 грама вода. Оставяме я да ври 4-5 минути и пием преди ядене – три пъти дневено.
Друг полезен продукт за бъбреците е коренът от шипка.
Проф. Мермерски категорично не препоръчва гладуване през зимата – именно в този период организмът ежедневно има нужда от белтъчни, мазнини, въглехидрати, витамини и аминокиселини.
За добро зрение, хубави кожа и коса, професорът препоръчва морков, който освен всичко е и силен антиоксидант.