Оказва се, че климатологът проф.Георги Рачев освен експерт по времето е и експерт по туршиите и по-специално - по киселото зеле. Коментирайки времето в сутрешния блок на бТВ вчера, той издаде кога е идеалният момент да сложим зелето в бидоните - по стара традиция това се прави на Архангеловден , т.е.
Така ще са налице перфектните условия за бавното му втасване, т.е. за протичането на млечно-киселата реакция, която превръща зелето в онзи ферментирал продукт, богат на витамини и други безценни вещества, на който предците ни са дължали дълголетието си.
Като "анти-пример" на бавното втасване проф.Рачев даде туршиите, които в момента заливат пазарите у нас. При тях, каза той, процесът е ускорен изкуствено до 2-3 часа, но въпросната бърза ферментация реално убива всичко полезно във ферментиралата храна.