Проф.Тодор Кантарджиев , директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни в интервю причината за все още високата смъртност от Ковид у нас, въпреки намаляващия брой на случаите. Освен това професорът даде ценен съвет на всички какво да консумират по време на пандемията , за да ги пази не по-зле от аспирина:
„Хубави неща са, че от дни броят на новозаразените случаи с коронавирус у нас намаляват.
„Притеснителното е, че много хора са в болницата, а също така това, което притеснява всички е високият брой на хората, които умират за 24 часа.
Когато се излиза от пик на заболеваемост броят на смъртността расте.
Слава Богу, че лекарите у нас и болниците могат да посрещнат опасността“, допълни специалистът и допълни, че „миналата година по това време имахме по 4-5 000 хиляди заразени на ден“.
„Да, има големи притеснения, че може заради Великденските празници да има увеличение на новозаразените. Но духовниците и хората са отговорни“, допълни той в сутрешния блок на bTV.
„Следим да не възникне някоя мутация у нас, която да е опасна. Нито ваксините, нито лекарствата правят мутациите. Мутациите са случайни явления, които имат подходящите условия.
„Преди месеци имаше колебание в българския народ, защото преди да говорят експертите говореха едни, които искаха да правят политическа кариера.
Много е важно, че скоро у нас идват много големи количества ваксини. При това ваксини, които много се харесват и много се търсят от нашенците“, каза шефът на НЦЗПБ.
Той призна, че ваксините имат противопоказания, но рядко и не може да се обвинява само една от тях за страшни странични ефекти.
„Проблемите с тромбозите, които се появиха след ваксинацията с АтраЗенека се появяват след около седмия ден.
Сега пак ще ме майтапят, но трябва да кажа – на никого няма да му навреди да яде малко повече домати през това време. Доматеният сок има по-добро действие и от Аспирин протект “, допълни проф. Кантарджиев.
„Ако не станат някои лоши обстоятелства мисля, че есента ще имаме малко случаи и колективен имунитет“, допълни той.