Прочутата рецепта Козунак с лимонада, която повечето казаха, че ще пробват тази година

вход през zajenata.bg
За Жената
Прочутата рецепта Козунак с лимонада, която повечето казаха, че ще пробват тази година
20554
Снимков материал: pixabay.com
Прочутата рецепта Козунак с лимонада, която повечето казаха, че ще пробват тази година

Козунакът с лимонада не е новост във "Великденската кулинария", но нека си припомним как се прави този божествено вкусен козунак, който всичките ми приятелки тази година решиха да опитат. Може да го опитате и вие, така че ето рецептата:

Продукти:

за закваската:

1 затоплена лимонада(250мл.)
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
6 с.л.

брашно

за тестото:

1 кг. брашно
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол(може да се сложи и по-малко)
6 капки оцет

Начин на приготвяне:

Забъркваме маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяме да втаса. Смесваме яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяме на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започваме да месим докато се получи гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме да втаса докато удвои обема си.

След като удвои обема си се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.

Втасалия козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио отгоре се поръсва с кристална захар.

Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft