Обикновено, за да направите сладкото гъсто, трябва да го варите дълго време. Ако нямате много време за класическия метод, препоръчваме да изневерите. След 15 минути се получава ароматно гъсто сладко и когато престои известно време в буркан, се получават истинска сладост от кайсиеви плодове. Такъв деликатес ще ви зарадва по всяко време на годината и се приготвя много лесно.
СЪСТАВКИ
- 1 кг кайсии
- 1 кг захар
- 3 супени лъжици вода
- 1/3 ч.л. лимонена киселина
- 20 г агар агар
ГОТВЕНЕ
Изплакнете добре кайсиите и отстранете костилките. Не е нужно да нарязвате плодовете, сладкото в тази рецепта се прави от половинки кайсии.
Пригответе подходящи буркани. Те трябва да бъдат стерилизирани за 3-5 минути в микровълновата или по друг удобен начин. Варете и капачките за навиване на кутиите за около 3 минути.
Поставете кайсиите в дълбок тиган или тиган с дебело дъно . Желателно е повърхността на съдовете да е незалепваща.
ПДобавете 3 супени лъжици вода и сложете тигана с кайсии на огъня. Варете кайсиите на среден огън за 5 минути, докато кайсиевият сок започне да се изпарява. Разбърквайте кайсиите от време на време с дървена шпатула.
Разделете захарта на 3 части. Добавете първата част към кайсиите и ги разбъркайте с шпатула. Когато захарта се разтопи леко, добавете следващата порция захар. Разбъркайте кайсиите с шпатула отдолу нагоре, добавете една трета от захарта.
Намалете котлона и изчакайте, докато сладкото от кайсии започне да ври. Когато заври, добавете лимонената киселина и гответе за около 10-12 минути.
Няколко минути преди готвене разредете агар-агар с 4 супени лъжици вода и добавете към сладкото.
Извадете пяната от сладкото и го изсипете в стерилизирани буркани . От това количество съставки се получават 1200 мл садко.