Наистина е толкова вкусно, че дори тези, които не обичат тиквички, прояждат, след като го опитат! Слоеве пържени/печени тиквички в хубав "сандвич" между кашкавал и шунка, залети със смес от яйца и сметана и запечени на фурна... Ще останете удивени от вкуса! Ето продуктите за тази невероятна вкусотия с тиквички :
Запеканка с тиквички, шунка и кашкавал
Продукти:
- 3 средно големи тиквички (може да опитате и с патладжани)
- 3-4 яйца
- 100 гр.
Приготвяне:
Обелете тиквичките, нарежете ги по дължина с нож на възможно най-тънки ленти. Посолете ги и ги оставете в гевгир да си пуснат сока. Половин час е достатъчен.
След изминалото време тиквичките ще пуснат сок, от който трябва да се отцедят, след което да се овалят в брашно. Междувременно загрейте олиото на умерена температура (по желание можете да ги запечете във фурната, върху хартия, поръсена с малко олио).
Запържете тиквичките до златисто кафяво. Изпържените тиквички се нареждат върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Разбира се, по-здравословният вариант е този, ако ги изпечете на фурна, така че на който му харесва или му е по-лесно, нека ги приготви така.
Намажете вътрешността на огнеупорен съд добре с олио или масло (може да използвате и такива от алуминиево фолио, стъклени огнеупорни съдове или форма по избор, с по-малък размер).
След това се нареждат ред тиквички. Върху тиквичките се нареждат ленти шунка и настърган кашкавал. Продължете процедурата до изчерпване на материала. Получих три слоя, като последният слой завърших с шунка.
Разбийте заквасената сметана и яйцата, след което залейте тиквичките. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около половин час. Сервирайте топло.