Бразилските пилешки крокети , наречени coxinha, са популярна закуска в тази южноамериканска страна. Могат да бъдат кръгли или продълговати според Вашето желание... Приготвят се доста лесно, а привличат с външен вид и приятна хрупкавост отвън, докато отвътре са сочни и мекички.
Бразилски пилешки котлети:
Необходими продукти за 10 души:
За плънката:
400 грама варено пиле
100 грама прясно сирене (крема сирене)
1 супена лъжица зехтин
4 скилидки чесън
3 супени лъжици наситнен пресен магданоз
1 глава лук
½ чаена лъжичка червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За тестото:
1 супена лъжица масло
400 милилитра пълномаслено прясно мляко
50 милилитра пилешки бульон
400 грама брашно
Допълнителни съставки:
яйца
галета
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото в тенджера и запържете парченцата чесън и лук до златисто кафяво. Добавете нарязаното сварено пиле, сол, черен пипер и всичко се разбърква добре.
2. Прехвърлете плънката в купа, добавете крема сиренето и магданоза и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
3. В същата тенджера разтопете маслото, добавете пилешкия бульон и млякото и ги оставете да заврат. След това добавете брашното и разбъркайте до получаване на тесто.
4. Прехвърлете тестото върху равна повърхност и го оставете да се охлади малко.
5. Вземете парче тесто с големината на яйце и го оформете на топка. След това с ръце го разтегнете на кръг, а в средата сложете лъжица от плънката. Увийте тестото около пълнежа, така че да добие крушовидна форма.
6. Оваляйте крокетите с яйце и галета и ги изпържете в сгорещено олио до зачервяване. Сервирайте със сос по желание.
Да ви е сладко!