280 грама брашно
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
100 гр. масло
100 гр. пудра захар
щипка сол
обелени бадеми
мармалад или сладко за залепване на бадемите (най-добре сладко от боровинки)
Омекналото на стайна температура масло се разбива добре с пудрата захар на гладък крем. Добавя се яйцето, щипката сол и накрая постепенно брашното, смесено с бакпулвера, така че да се получи гладко маслено тесто. Работи се бързо, за да не се втечни маслото. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се оставя за половин час в хладилника. От него се късат малки парченца, от които се оформят пръчици, като се стараем да им придадем формата на човешки пръсти. В горната част на мястото на нокътя се забожда по един бадем, като се слепва със сладкото от боровинки. Върху горната част на бадема се маже още малко от сладкото, така че при изпичането да придобие синкав цвят.
Готовите пръсти се пекат на 180 градуса, докато леко порозовеят, но без да се препичат!
Рецептата е публикувана с любезното съдействие на: Боряна Алексиева