Страхотна рецепта за дребни соленки , които можете да приготвите за минути и да се наслаждавате на вкуса им през целия ден. Мекички, пръхкави и буквално се разтапят в устата - това са Соленките от тефтера на мама , точно като тези от едно време, когато всички солени неща се приготвяха у дома.
Соленките на мама
Продукти:
250 г мазнина, напр. масло или маргарин
1 жълтък
300 г извара или прясно сирене
100 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
Малко сода за хляб
брашно - колкото поеме
1 белтък
Сусам, ако желаете
По избор:
Кимион
Ленено семе
Едра сол
Приготвяне:
Разбийте размекнатата мазнина с жълтъка, добавете изварата и разбъркайте всичко добре.
Добавете мляко и малко сода.
Бавно добавете брашното и омесете средно твърдо тесто.
Разточете тестото на слой с дебелина 0,5 см.
Нарежете тестото на парчета с желания размер и форма и ги поставете върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната до 250 градуса.
Намажете сладките с разбит белтък.
Накрая поръсете със сусам или кимион и печете до златисто.
Да ви е сладко!