Представяме ви рецепта за вкусен и пръхкав орехов кекс , който ще приготвим по рецепта, доказана отдавна във времето. Получава се нежен, сочен и невероятно вкусен сладкиш с наситен вкус на ядки. Приготвя се много лесно, просто бъркаш всичко, печеш и готово.
Ето рецептата за домашен орехов кекс :
Домашен орехов кекс
Продукти:
300 грама пшенично брашно
150 грама масло
2 яйца
180 грама захар
50 грама орехи (може и други ядки)
ванилия
1 чаена лъжичка бакпулвер
Приготвяне:
Нарежете ядките на ситно и ги прехвърлете в сух тиган. Запечете ги за 2-3 минути при непрекъснато бъркане.
В купа смесете разтопеното масло, захарта и ванилията.
Разбийте яйцата в получената смес и бъркайте с миксер за 2 минути.
След това добавете пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте отново всичко добре.
Към полученото тесто добавете готовите орехи и разбъркайте.
Вземете форма за печене и намажете с масло. След това изсипете вътре приготвеното тесто.
Поставете във фурната, предварително загрята до 180 градуса.
Печете 1 час, след което извадете кекса и оставете да се охлади напълно във формата.
Обърнете върху десертна чиния и поднесете поръсен с пудра захар.
Добър апетит!