Необходими продукти:
За основата:
- 600 милилитра прясно краве мляко
- 100 грама фин пшеничен грис
- 25 грама неподсладено какао на прах
- 50 грама захар
- 1 капачка ванилов екстракт
- 65 грама черен шоколад
За крема:
- 300 милилитра прясно краве мляко
- 35 грама нишесте
- кората и сока от 1 портокал
- 35-40 грама захар
- 50 грама фин пшеничен грис
- 100 милилитра сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Направете основата за тортата, като в купа смесите захарта, какаото и гриса. Смесете и след това пресейте.
Сложете останалото мляко в подходящ за готвене съд, поставете на котлона и оставете да заври. Щом това стане, добавете при гриса и бъркайте енергично, докато сместа започне да се сгъстява. След това прибавете ванилията и парчетата шоколад и бъркайте, докато се сгъсти и смеси напълно. Свалете и сипете във форма за печене с подвижно дъно, разстелете равномерно и заравнете.
Измийте добре и настържете кората от портокала и след това отцедете сока му.
Направете крема, като в купа сложете портокаловата кора и сок в купа, сипете 35-40 грама захарта и 60 грама грис и разбъркайте. Прибавете нишестето смесете добре.
Поставете млякото в подходящ за готвене съд, поставете на котлона и загрейте, но без да завира. Свалете и сипете на малки порции към грисовата смес, като след всяка бъркате енергично. Накрая поставете на котлона и гответе на слаб огън, като бъркате през цялото време, докато се сгъсти напълно. Щом това стане, свалете и оставете да се охлади за кратко.
В купа разбийте сметаната с миксер до получаване на гъст бял крем. Лъжица по лъжица прибавете сметаната към крема от грис, като не спирате да биете след всяка. Продължете до получаване на хомогенна смес.
Щом това стане, сипете във формата над какаовия блат и заравнете. Декорирайте с нарязан шоколад и оставете в хладилник за 2-3 часа или докато стегне напълно.
Извадете, махнете формата, сложете в съд за сервиране, нарежете и поднесете.