За соса:
1/2 глава кромид лук, нарязан на едро
1 червена чушка, разполовена, без семената, нарязана на едро
2 скилидки чесън, счукани (нарязани)
консерва (780 гр.) домати (нарязани, смлени или цели)
1/8 ч.л. счукан червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За кюфтетата:
500 гр. смляно пуешко месо
1/2 глава кромид лук, ситно нарязан
1 настърган морков
2 скилидки чесън
2 с.л. пресен босилек, нарязан на ситно
1 леко разбито яйце
1 филия хляб без кората, натрошена на дребно
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Загрейте 2-3 с.л. зехтин на умерен огън. Прибавете лука и чушката и задушавайте 2 минути, след това прибавеет чесъна и гответе още минута. Сложете доматите, червения пипер и подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да заври, след това намалете огъня до бавен и оставете да къкри за 25 минути. Махнете тигана от огъня, оставете сместа да се охлади 5 минути, след това прехвърлете в кухненски робот или блендер и смелете, докато консистенцията заприлича на доматен сос. След това прехвърлете соса обратно в тигана, за да го поддържате топъл.
За кюфтенцата:
Омесете с ръце всички съставки за кюфтетата и оформете от готовата смес топки около 4-5 см. Пуснете фурната на скара, покрийте плоска тавичка с фолио и го намажете с малко олио. Подредете отгоре кюфтетата и запечете за 10-тина минути, така че да покафенеят приятно отгоре.
Загрейте соса на бавен огън, прехвърлете вътре кюфтетата, покрийте с капак и оставете за 10-15 минути.
Поднесете готовите кюфтенца със соса върху канапе от сварени макарони или варен ориз.