Почистената и завързана пуйка се сварява в дълбока тенджера като се залива със студена вода. Щом заври, пяната отгоре се изчиства и се прибавят лукът, морковите и керевизът, както и сол на вкус. Ври, докато омекне, но без да се преварява. Оставя се да изстине в бульона.
През това време се приготвя сосът: в маслото се запържва брашното, без много да се зачервява, и се залива с виното, прясното мляко и бульона от сварената пуйка. Разбива се добре с тел, за да няма бучки, и ври 10-15 минути. Прибавя се размекналият във вода желатин, с който ври още 10 минути. Снема се от огъня и се разбърква с жълтъците от яйцата. Пасира се през кърпа или гъсто сито и се оставя да изстине.
Месото от сварената пуйка се изважда на цели парчета, като филетата и бутчетата се разрязват на по-малки и се заливат с изстиналия добре сос. Поднася се върху картофено пюре и задушени зеленчуци.
Пуешко в студен сос
9 Март 2012
9463
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари