Пукате пуканките погрешно цял живот! Накиснете ги в това и ще станат по-пухкави, без "циганчета":

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Пукате пуканките погрешно цял живот! Накиснете ги в това и ще станат по-пухкави, без "циганчета":
7310
Снимков материал: pixabay.com
Пукате пуканките погрешно цял живот! Накиснете ги в това и ще станат по-пухкави, без "циганчета":

Пуканките се смятат за най-популярния "снакс" навсякъде по света, но малцина знаят, че са и много здравословни. Това се дължи на няколко причини, като основната причина е техният състав, който е богат източник на хранителни вещества.

Разбира се, ако правите пуканки с много олио, това ги прави вредни, а добавянето на твърде много сол може да бъде пагубно за зрението, кръвното налягане и цялостното здраве. Пуканките са по същество царевични зърна, които имат специфичното свойство да се пукат и да разширяват обема си при наличие на повишена температура.

пухкави пуканки

Причината за това свойство е наличието на т.нар „Пакетирана“ вода в средата на зърното, която при излагане на високи температури се разпръсква и създава „експлозия“ или спукване, което виждаме. Пуканките се ядат отдавна и с времето набират популярност преди всичко заради ниската си цена.

Освен това е важно да се обясни, че се считат за пълнозърнеста храна, тоест от тях не се извлича обвивката, която съдържа редица хранителни свойства. Обвивката на пуканките съдържа витамин В (1, 2 и 6), желязо, фосфор, магнезий, калий, цинк, манган, мед...

купа с пуканки

Те се считат за нискокалорична храна, така че можете да ги ядете редовно, докато сте на диета. Освен това пуканките съдържат голямо количество фибри и помагат за намаляване на хроничните възпаления и са подходящи за тези с диабет тип 2.

Нашият съвет е да приготвите пуканките с малко количество сол и малко зехтин. След приготвянето можете да добавите различни подправки, а като здравословна заливка можете да използвате разтопен черен шоколад и фъстъчено масло, ако желаете сладък вариант.

сладки пуканки

За да направите пуканките още по-здравословни, можете да добавите питателна мая, за да стане по-кремообразна, но също така съдържа важни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини от група В и минерали.

Разкриваме ви още един малко известен трик за меки и сочни пуканки. Ако искате перфектните пуканки, дори по-добри от продаваните в кината, трябва да опитате този трик.

Трябва също да знаете, че лошо изпуканите пуканки са най-честата причина за кариес, тъй като статистически се отчита най-високият процент на напукани зъби поради яденето именно на пуканки.

За да приготвите перфектно изпуканите пуканки, трябва да направите едно нещо, преди да ги сложите да се пукат. Не всеки ще ви разкрие този трик. А именно, трябва да ги накиснете във вода за около 10 минути.

пуканки в тиган

След това ги подсушете и накрая ги изпукайте в подходящ съд за това или в тенджера, която поддържа равномерна температура, като добавите 1 супена лъжица олио. Благодарение на този трик пуканките ще бъдат в пъти по-пухкави от тези, които не сте потапяли във вода.

Друго, което трябва да знаете, ако не ги потапяте във вода, сложете студено олио в тенджерата заедно със зърната. Повечето прегарят, без да се пукат,, защото ги слагате в предварително загрято олио.

пуканки на котлона

Под действието на топлината те ще започнат да се разтварят, така че бързо ги покрийте!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft