4 средно големи яйца
2 водни чаши захар (250 мл.)
1/2 ч.ч олио
1 бакпулвер
1 ч.ч. затоплено леко прясно мляко (не горещо!)
3 ч.ч. брашно
150 гр. орехи
кората на 1 лимон
1 прахче ванилена захар
пудра захар за поръсване
масло за намазване на формата
Яйцата се разбиват със захарта, докато се получи пухкав и гъст крем. Постепенно се добавя на струйка олиото, като продължава да се бърка. Добавя се прясното мляко и накрая - брашното, смесено с бакпулвера. Трябва да се получи хомогенна смес. Ароматизира се с ванилията и настърганата лимонова кора и най-накрая се прибавят смлените орехи.
Форма за кекс с дупка се намазва добре с масло. В нея се изсипва кексовото тесто и се пече на 160 градуса с вентилатор или 180 - без вентилатор. По време на печенето вратичката на фурната не се отваря! Необходими са около 30-40 минути, като готовността се проверява със суха клечица.
Готовият кекс се оставя да изстине леко, преди да се извади от формата. Поднася се наръсен с пудра захар.