Мойте Рецепти
1 средно голяма тиквичка
¼ чаша сирене
2 супени лъжици прясно мляко или сметана
½ чаша моцарела
¼ чаша настърган пармезан или твърд кашкавал
1 яйце
пресен лук
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка нишесте
1 супена лъжица пресни подправки - мента, копър или друго по желание
сол, черен пипер и пармезан за поръсване
Тиквичките съдържат достатъчно много витамини и минерали, а често пъти се препоръчват при диети, здравословно хранене и диета при определени заболявания. Въпреки че имат малък брой калории, техният характерен вкус предлага много възможности за приготвяне на вкусни специалитети.
Днешното предложение можете да поднесете и като предястие със солени бисквити, чипс, крекери и други подобни.
Първо се бели тиквичката, а след това се настъргва и поставя в купа. Посолява се и се оставя да престои 20 минути. След това се прецежда и се поставя в дълбок съд, а моцарелата и сиренето се натрошават (настъргват) на ситно. Същата процедура се повтаряме с лука и чесъна.
В съда с тиквичките се добавят сиренето, моцарелата, яйцето, млякото и нишестето, а докато бъркаме, се добавят и настърганите (накълцани ситно) чесън и лук. Сместа добре се разбърква, посолява се на вкус и се поръсва с черен пипер.
Така приготвената смес е готова за печене - прехвърля се в керамичен съд и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути. След като се зачерви, съдът се изважда от фурната и върху сместа се поръсва пармезан или настърган кашкавал по желание. Оставя се да се запече още около 5 минути.
След това съдът се изважда и се поднася. Добър апетит!