Захващаме маята с хладката вода (или мляко), брашното, солта и захарта и я оставяме да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти. Отделно в подходящ дълбок съд пресяваме брашното (най-добре 2 пъти), оформяме в средата му кладенче, изсипваме вътре останалите продукти за тестото плюс втасалата мая и замесваме средно меко тесто. От готовото тесто оформяме 7 топчета и ги слагаме на топло, за да втасат за около 45 минути. В отделен съд разтопяваме маслото и потапяме всяко топче и от него, след което внимателно го разтегляме на кора с размера на тавичката, в която ще печем.
Намазваме тавичката с мазнина (а може да я покрием и с хартия за печене) и започваме да редим корите, като върху всяка поръсваме с мазнина и натрошено сирене. Когато тутманикът е готов, го нарязваме на триъгълници и го оставяме да втаса за около 30 минути. Може да го намажем с разбит жълтък (или яйце). Печем в предварително нагрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Изваждаме готовия тутманик и го покриваме с памучна кърпа за 10 минути, за да омекне.
Пухкав тутманик с мая
2 Май 2012
159806
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари