Тези пухкави залчета със сирене и яйца са подобрената версия на любимите на всички милинки . Приготвят се лесно и стават много като количество - идеално за голяма семейна закуска.
Пухкави залчета със сирене и яйца
Продукти:
1/2 кубче жива мая (1 пак.суха)
400 мл топла вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
1 с.л. оцет
800 гр. брашно
150 гр. сирене
За заливката:
400 гр. кисело мляко
2 яйца
1 щипка сол
Приготвяне:
Пресейте брашното със солта в дълбока купа и оформете кладенче. Разтворете маята в 200 мл топла вода, като към нея добавите захарта и няколко лъжици от брашното, след което оставете за десетина минути на топло, да шупне. Ако използвате суха мая, добавете я направо в брашното.
Изсипете сместа с шупналата мая в кладенчето, долейте още 200 мл топла вода и замесете меко тесто.
От тестото оформете топчета с размер на орех, като в центъра на всяко топче пъхнете бучица сирене.
Подредете топчетата в намазнена тава и ги оставете на топло да втасат. Когато изпълнят тавата, залейте залчетата със следната смес: разбийте яйцата и киселото мляко, добавете щипка сол и получената заливка изсипете върху топчетата тесто.
Сложете ги в студена фурна и печете 30-40 минути на 180 градуса.
Проверете готовността им с дървено шишче.