Пухкави кифли със свинска мас: Научих рецептата от леля ми, която е майсторка на всякакви теста

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пухкави кифли със свинска мас: Научих рецептата от леля ми, която е майсторка на всякакви теста
Пухкави кифли със свинска мас: Научих рецептата от леля ми, която е майсторка на всякакви теста
47528
Пухкави кифли със свинска мас: Научих рецептата от леля ми, която е майсторка на всякакви теста
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези кифлички с мас имат най-добрия вкус, който съм опитвала някога! Използването именно на свинска мас вместо обичайните масло и олио, им придава онази мекота и красив аромат. Естествено, може да замените маста с масло или маргарин - със сигурност ще са вкусни, но няма да бъдат толкова неустоимо меки.

Маслените кифлички са сладки, защото ще ги напълним с любимото сладко или мармалад. Когато са изпечени ухаят прекрасно и изкусително, но се въздържайте и изчакайте малко да изстинат, преди да сервирате. Отгоре се поръсват с пудра захар.

домашни кифли с мас

Пухкави кифли с мас и мармалад

Продукти:

1 кг брашно

500 мл прясно мляко

200 мл газирана вода

3 супени лъжици захар

1 супена лъжица сол

1 яйце

1 кубче прясна мая

300 г свинска мас или маргарин (+ -)

Приготвяне:

Загрейте млякото - да е хладко, но не прекалено горещо. Отделете малко и добавете вътре натрошената мая със супена лъжица захар и една супена лъжица брашно, след което разбъркайте, за да се разтворят добре съставките. Оставете за 10 минути, за да се активира маята и да започне да се пени.

Останалото топло мляко сложете в по-дълбок съд, в който ще се меси тестото, и добавете газирана вода, сол, жълтък и разбит сняг от един белтък.

Добавете шупналата мая към тази смес, след това бавно добавете брашното и месете, докато получите меко тесто. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

След това разточете от него кора и я намажете по цялата повърхност със свинска мас или настърган маргарин, а след това започнете да нагъвате тестото също като за бутер тесто. Няма значение как ще го сгънете, важно е да е сгънато няколко пъти.

Ако нямате опит с бутер тестото: Нарежете кората като слънце с кръгче в средата, след което прегънете всяко парче с ширина колкото длан в средата, едно върху друго, докато се получи голяма "топка" .

Оставете нагънато тесто да почине за около половин час, най-добре в хладилник да стегне. Процедурата трябва да се повтори още два пъти. 

След това се разточва, нарязват се триъгълници като за кифли, на всеки триъгълник се слага по малко сладко, навива се и рулата се нареждат в тава, постлана с хартия за печене. 

Оставете кифличките да втасат, след което ги изпечете на 200 градуса до готовност. 

Когато се изпекат ги оставете да изстинат малко, след което ги поръсете с пудра захар.

кифли с пудра захар

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft