Продукти
250 мл мляко
250 мл кисело мляко
1 яйце
1 мая
1 сладкиши
1 лъжичка сол
1 лъжичка захар
50 мл масло
900-1000гр брашно
300 мл олио за пържене
масло
1 голяма найлонова торбичка
Тези мекици са много лесни за правене и не отнемат много време, защото се замесват от вечерта с всички студени съставки, което означава, че няма да чакате да втасва маята.
Сутрин не се месят, а само се пържат.
Подходящи са за гости и за топла закуска сутрин.
Тестото може да стои в хладилник до 2-3 дни и да се пържат, когато вие си решите
В една купа се поставят всички съставки, освен брашното и се разбъркват с вилица.
Постепенно се добавя брашното и се замесва.
Взимате една найлонова торбичка и в нея слагате 2 супени лъжици олио.
Затваряте и стискате с ръце, с цел маслото да хване вътрешната страна на торбичката, да омазни цялото пликче, за да не залепва тестото като го сложите вътре. Слагате готовото тесто вътре и прибирате в хладилника. Тестото ще започне да втасва и да пълни пикчето. На следващия ден с намазнени ръце се правят топки и се нареждат в тава. Всяка топка се взема в ръка, разпъва се и се поставя в горещо олио да се пържи.