Пухкави мекички със сода - лесни като детска игра

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Пухкави мекички със сода - лесни като детска игра
Пухкави мекички със сода - лесни като детска игра
admin
Добавена от: admin
425005
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 с.л. сметана (с качул)
1 ч.л. сода (равна)
500 мл кисело мляко или гъст айрян (2.5-3.2% масленост)
4 чаши пшенично брашно (240 мл чаша)
яйце

Счупете яйцата в купа, добавете сметаната, разбъркайте добре и изсипете вътре киселото мляко. 
Може да добавите и щипка сол. Изсипете содата и изчакайте няколко минути, докато сместа шупне и увеличи размера си.
Налейте чаша пресято брашно и разбъркайте с тел. Ако има бучки - не се притеснявайте, пресейте още една чаша брашно, разбъркайте и бучките ще изчезнат. 
Сега е ред на третата чаша брашно, като след нея продължете разбъркването с дървена лъжица или шпатула.
Четвъртата чаша брашно се пресява на масата, отгоре сложете тестото с помощта на шпатула и месете, докато тестото престане да лепне.


Разделете тестото на 3-4 части, поръсете ги с брашно и разтеглете на дълго калъпче. Може да нарежете на парченца с нож или просто да накъсате с ръка на еднакви късчета. Големината е на голям орех (може да приготвите и по-малки мекички, ако имате време, т.к. при пърженето нарастват около 3 пъти). 
Пригответе плънка по желание - сирене и яйце, задушени картофи с лук, спанак със сирене и извара и пр.


В средата на всяко парченце тесто сложете пълна чаена лъжичка от плънката, покрийте я и дооформете.  


Напълнете мекичките непосредствено преди пърженето, тъй като тестото се пържи бързо - само за минутка. 


Налейте олио в малък тиган (слоят трябва да е около 1 см, загрейте го добре (поне на умерен огън). Изпържете ги до златисто от двете страни - става много бързо!


Тайната на мекичките: ако пържите тестото на слаб огън, мекичките не се надуват и именно в този случай тестото поглъща много мазнина!
Съвет: изтупайте мекичките добре от излишното брашно преди пърженето, за да не загаря брашното и да се запази цветът им златист.  
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft