Счупете яйцата в купа, добавете сметаната, разбъркайте добре и изсипете вътре киселото мляко.
Може да добавите и щипка сол. Изсипете содата и изчакайте няколко минути, докато сместа шупне и увеличи размера си.
Налейте чаша пресято брашно и разбъркайте с тел. Ако има бучки - не се притеснявайте, пресейте още една чаша брашно, разбъркайте и бучките ще изчезнат.
Сега е ред на третата чаша брашно, като след нея продължете разбъркването с дървена лъжица или шпатула.
Четвъртата чаша брашно се пресява на масата, отгоре сложете тестото с помощта на шпатула и месете, докато тестото престане да лепне.
Разделете тестото на 3-4 части, поръсете ги с брашно и разтеглете на дълго калъпче. Може да нарежете на парченца с нож или просто да накъсате с ръка на еднакви късчета. Големината е на голям орех (може да приготвите и по-малки мекички, ако имате време, т.к. при пърженето нарастват около 3 пъти).
Пригответе плънка по желание - сирене и яйце, задушени картофи с лук, спанак със сирене и извара и пр.
В средата на всяко парченце тесто сложете пълна чаена лъжичка от плънката, покрийте я и дооформете.
Напълнете мекичките непосредствено преди пърженето, тъй като тестото се пържи бързо - само за минутка.
Налейте олио в малък тиган (слоят трябва да е около 1 см, загрейте го добре (поне на умерен огън). Изпържете ги до златисто от двете страни - става много бързо!
Тайната на мекичките: ако пържите тестото на слаб огън, мекичките не се надуват и именно в този случай тестото поглъща много мазнина!
Съвет: изтупайте мекичките добре от излишното брашно преди пърженето, за да не загаря брашното и да се запази цветът им златист.