Тестото е лесно, а плетенето им е истинско удоволствие с инструкциите стъпка по стъпка.
В 100 мл от топлото мляко добавете захарта, една чаена лъжичка брашно и маята, и оставете за няколко минути да се активира маята.
Прибавете брашното, останалата част от млякото, олиото и маята, и омесете гладко тесто, което оставете да си почине за 15 минути.
От тестото оформете фитилчета, а от едно и половина фитилчета сплетете плитка (като на снимките).
Подредете плетенките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете със сусам.
Ако желаете, може да ги поръсите още с ленено семе, мак или слънчоглед.
Печете в продължение на 20 минути на 200 градуса.
Покрийте плетенките с кърпа и ги оставете да престоят 10 минути.
Сервирайте ги, докато са още топли, с кисело или прясно мляко.