Ако не сте правили хляб досега, защото се страхувате от трудностите при месене, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея всеки ден ще можете да угаждате на семейството си с буйни и ароматни домашно приготвени хлябове
Хлябът е доста пухкав вътре, с големи пори и тънка хрупкава коричка. Особено фенове на чабата - италиански бял хляб ще го обикнат от първата хапка. Прясната мая може да бъде заменена със суха, 4 g от това количество ще бъде достатъчно за това количество брашно (около три четвърти от една супена лъжица).
съставки
Пшенично брашно 530 g
вода 420 ml
мая 10 g
сол 1 ч. Л
подготовка
Маята се разтваря в топла вода (37-39 градуса). Пресейте брашното в дълбока купа, добавете сол, налейте разтворената мая. Замесете тестото до средна консистенция. Покрийте купата с фолио с малък изход за въздух и го оставете на стайна температура за 2 часа.
След 2 часа тестото трябва да се повиши 2 пъти, а на повърхността му ще има много мехурчета. Не забравяйте, че ние искаме тесто без месене, затова, без да го смачквате, покрийте купата с фолио или капак с дупка и го изпратете в хладилника за една нощ.
На сутринта получавате правилното количество тесто. За да залепва по-малко, поръсете ръцете си с брашно. Оваляйте тестото в брашно, оформяйки топка (за това огънете краищата на тестото надолу и навътре).
Поставете топката върху лист хартия за печене, поръсена с брашно, и я оставете за 40-60 минути. Покритието не е необходимо. Междувременно загрейте фурната до 235 градуса.
Направете в тестото 3 линийки с ножа, преместете го заедно с хартията на тава за печене и го изпратете до фурната на средния ред. На долния ред сложете тавичка с вода с гореща вода за създаване на вана ефект. Печете хляба в продължение на 45 минути, след това извадете от фурната и го оставете да се охлади на телена поставка.
Тестото за домашен хляб се съхранява идеално в хладилника в продължение на 2 седмици, така че да можете да печете свеж хляб за вечеря по всяко време. Не забравяйте просто да покриете тестото с фолио. Приятелите ви ще се радват да научат нова рецепта, споделете я с тях!