Тези Голи банички с кайма или както са по-известни, беляши , всъщност идват от татарската кухня. Представляват пържени тестени джобчета, приготвени от тесто с мая, с плънка от кайма в средата.
Резултатът са ароматни печива, напомнящи мекички , които мигом стават любими на големи и малки. Ето как се приготвят пухчета на тиган с кайма :
Голи банички с кайма
За тестото:
500 гр.брашно
300 мл вода
7 гр.суха мая
15 мл растително масло
15 гр.захар
8 гр.сол
1 с.л.водка
Плънка:
500 гр.мляно месо
8 гр.сол
200 гр.лук
70 мл студена вода
Приготвяне:
Активирайте маята, като я разтворите в хладката вода, заедно със захарта и малко брашно.
Месете тестото 10-тина минути, без да добавяте брашно, докато стане гладко.
Оставете го на топло място за 90 минути да втаса.
Нарежете ситно лука и го смесете с каймата.
Овкусете пълнежа със сол и черен пипер. Докато бъркате, налейте малко вода, така че плънката да не стане прекалено гъста. Поставете каймата в хладилника.
Разделете втасалото тесто и каймата на 15 равни части.
Разточете всяка на кръг, в средата сложете плънката и покрийте с краищата на тестото, но така, че средата да остане открита.
Загрейте олиото в тиган и изпържете вътре баничките за 4 минути с отвора надолу.
Обърнете, изсипете лъжица врящо олио в центъра и запържете за още 4 минути от тази страна.
Отцедете баничките върху хартиена кърпа.
Добър апетит!