1 голям лимон плюс фино настърганата му кора
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
100 гр. горещо пушена сьомга
1 с.л. зехтин
½ глава лук, нарязана на дребни кубчета
малък стрък праз, измит и нарязан на дребни кубчета
1 чаша ориз
¼ чаша бяло вино
2 чаши рибен или пилешки бульон (горещ)
1 щипка шафран
1 с.л. лимонов сок
резени лимон за сервиране
Смесете лимоновата кора, солта и пипера в купа и разбъркайте в получената смес пушената сьомга. Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете кромида и праза и леко ги запържете за няколко минути, докато лукът стане стъклен на вид и омекне. Добавете (несварения) ориз и разбъркайте, за да се поеме от лука, праза и зехтина. Разбърквайте го за минута-две.
Добавете виното, след това малко от бульона. Продължавайте да бъркате, а когато течността се поеме и изпари, добавете още бульон. Продължете да готвите по този начин, докато използвате цялата течност. Добавете шафрана и лимоновия сок и продължете да разбъркате. Подправете на вкус. Ако искате рибата да е топла, добавете я към ориза, покрийте с капака и оставете ястието така две минути.
Поднесете рибата с ризотото и резенчета лимон.