Пчелар ни сподели: всеки мед е сладък на вкус, но не еднакво полезен. Ето кои видове е най- добре да консумирате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Пчелар ни сподели: всеки мед е сладък на вкус, но не еднакво полезен. Ето кои видове е най- добре да консумирате
15196
Снимков материал: pixabay.com
Пчелар ни сподели: всеки мед е сладък на вкус, но не еднакво полезен. Ето кои видове е най- добре да консумирате

Историята на медът произхожда от ранната каменна епоха, т.е. преди повече от 15 хиляди години. По стените на пещерата Аран в Испания археолозите са намерили образи на хора, които рисували пити от дупки в скалата. Първото споменаване на пчеларството е намерено в древен египетски папирус. Такава окупация се счита за една от най-уважаваните в древен Египет. А в древен Рим такъв занаят носел значителни доходи. Споменаването му фигурира дори в римското право.

Но вие и аз не сме толкова заинтересовани от историята, колкото от употребата на този продукт. Магнезият и натрият, съдържащи се в мед, калций и калий, желязо и фруктоза, протеини и глюкоза, витамини от групи В и С подобряват здравето, убиват вирусите, имат противовъзпалителен ефект и укрепват имунната система .

А кой от сортовете мед предпочитате?

Хедър мед

Ако си купите мед, а той е малко горчив, това означава, че сте попаднали точно на този. Основната разлика между този мед е силната му еластичност. А тя се различава с много бавна кристализация. Разбъркайте го и тя отново ще стане течна. Благодарение на огромното количество минерални вещества хедърът е ефективен при заболявания на нервната система, съдови заболявания и липса на апетит.

 

Липовият мед

Светлата кехлибарена сянка е основната външна характеристика на този мед. Пчеларите го наричат ​​безцветен. Ароматът и високият вкус не са основните предимства на този продукт. Помага за борба с бъбречни заболявания, бронхити , болки в гърлото, чревни и стомашни заболявания. Ароматичните качества на този сорт не винаги са еднакви и пряко зависят от мястото, където е бил събран медът.

 

Мед от рапица

Ако веднъж сте опитали този сорт, никога няма да го забравите и определено няма да го объркате един с друг. Защо? Всичко това благодарение на финия аромат на ванилия и чудесен вкус. Ценителите на меда смятат за задължение да поддържат няколко буркана от такъв продукт. Този мед разширява кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата , справя се със заболявания на кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт.

 

Слънчогледов мед

Специфичният му вкус е причината слънчогледовия мед да се харесва толкова. Много хора харесват това разнообразие заради тяхната сладост, стипчивост и приятен послевкус. Такъв мед се отличава с вискозна консистенция и богат кехлибарен или ярко жълт цвят. Този клас мед е шампион по съдържание на глюкоза. Последните проучвания показват, че слънчогледовият мед съдържа огромно количество есенциални аминокиселини. И без тях нормалният протеинов синтез е просто невъзможен.

 

Плодов мед

видове мед

Този сорт е с право се счита особено ценнн. Намерането му на пазара е доста трудно. Има огромно количество витамини, минерали, биологично активни вещества, аскорбинова киселина, ензими и каротин. Любителите на меда се радват не само на умерено сладкия вкус на този продукт, но и на приятния му мирис. Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения.

Докато е пресен има жълто-червен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт.  Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

 

Ментов мед


Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

 

Лавандулов мед

Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

 

Акациев мед

видове мед

С 1 хектар цъфтяща акация при благоприятно време можете да получите до 350 кг първокачествен мед. Това е единственият сорт, в който съдържанието на фруктоза и глюкоза е еднакво. Ако страдате от безсъние и заболявания на нервната система, по-добро народно средство от акациевия мед, няма да намерите!

 

Меден кестен

видове мед

Този мед е малко горчив и бавно кристализира. Ясното предимство на този продукт са неговите антимикробни характеристики. При редовна консумация повишава защитните сили на организма, бори се с бъбречни и стомашно-чревни заболявания. 

Медът от кестени допринася за повишаване на апетита, стимулира работата на черния дроб и жлъчката, прилага се успешно при язви на храносмилателния тракт. Продуктът не дразни стомашната лигавица, усвоява се лесно.

 

Мед от елда

видове мед

Смята се за един от най-полезните видове мед. Има 2 пъти повече аминокиселини и микроелементи. Медът от елда е различен по цвят и вкус. Той е по-тъмен от другите сортове и приятно гъделичка гърлото всеки път, когато го опитате. Именно този вид най-често се използва за лечение на авитаминози и хипертония, анемия и кожни заболявания, настинки и нарушения на протеиновия метаболизъм.

 

Би било грешка да се избира само един вид мед с такова изобилие. Изберете 2-3, за да сте здрави през цялата година и да се насладите на любимото си лечение. Ако знаете няколко тайни на този продукт, споделете с нас!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft