Историята на медът произхожда от ранната каменна епоха, т.е. преди повече от 15 хиляди години. По стените на пещерата Аран в Испания археолозите са намерили образи на хора, които рисували пити от дупки в скалата. Първото споменаване на пчеларството е намерено в древен египетски папирус. Такава окупация се счита за една от най-уважаваните в древен Египет. А в древен Рим такъв занаят носел значителни доходи. Споменаването му фигурира дори в римското право.
Но вие и аз не сме толкова заинтересовани от историята, колкото от употребата на този продукт. Магнезият и натрият, съдържащи се в мед, калций и калий, желязо и фруктоза, протеини и глюкоза, витамини от групи В и С подобряват здравето, убиват вирусите, имат противовъзпалителен ефект и укрепват имунната система .
А кой от сортовете мед предпочитате?
Ако си купите мед, а той е малко горчив, това означава, че сте попаднали точно на този. Основната разлика между този мед е силната му еластичност. А тя се различава с много бавна кристализация. Разбъркайте го и тя отново ще стане течна. Благодарение на огромното количество минерални вещества хедърът е ефективен при заболявания на нервната система, съдови заболявания и липса на апетит.
Липовият мед
Светлата кехлибарена сянка е основната външна характеристика на този мед. Пчеларите го наричат безцветен. Ароматът и високият вкус не са основните предимства на този продукт. Помага за борба с бъбречни заболявания, бронхити , болки в гърлото, чревни и стомашни заболявания. Ароматичните качества на този сорт не винаги са еднакви и пряко зависят от мястото, където е бил събран медът.
Мед от рапица
Ако веднъж сте опитали този сорт, никога няма да го забравите и определено няма да го объркате един с друг. Защо? Всичко това благодарение на финия аромат на ванилия и чудесен вкус. Ценителите на меда смятат за задължение да поддържат няколко буркана от такъв продукт. Този мед разширява кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата , справя се със заболявания на кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт.
Слънчогледов мед
Специфичният му вкус е причината слънчогледовия мед да се харесва толкова. Много хора харесват това разнообразие заради тяхната сладост, стипчивост и приятен послевкус. Такъв мед се отличава с вискозна консистенция и богат кехлибарен или ярко жълт цвят. Този клас мед е шампион по съдържание на глюкоза. Последните проучвания показват, че слънчогледовият мед съдържа огромно количество есенциални аминокиселини. И без тях нормалният протеинов синтез е просто невъзможен.
Плодов мед
Този сорт е с право се счита особено ценнн. Намерането му на пазара е доста трудно. Има огромно количество витамини, минерали, биологично активни вещества, аскорбинова киселина, ензими и каротин. Любителите на меда се радват не само на умерено сладкия вкус на този продукт, но и на приятния му мирис. Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения.
Ментов мед
Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.
Лавандулов мед
Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.
Акациев мед
С 1 хектар цъфтяща акация при благоприятно време можете да получите до 350 кг първокачествен мед. Това е единственият сорт, в който съдържанието на фруктоза и глюкоза е еднакво. Ако страдате от безсъние и заболявания на нервната система, по-добро народно средство от акациевия мед, няма да намерите!
Меден кестен
Този мед е малко горчив и бавно кристализира. Ясното предимство на този продукт са неговите антимикробни характеристики. При редовна консумация повишава защитните сили на организма, бори се с бъбречни и стомашно-чревни заболявания.
Медът от кестени допринася за повишаване на апетита, стимулира работата на черния дроб и жлъчката, прилага се успешно при язви на храносмилателния тракт. Продуктът не дразни стомашната лигавица, усвоява се лесно.
Мед от елда
Смята се за един от най-полезните видове мед. Има 2 пъти повече аминокиселини и микроелементи. Медът от елда е различен по цвят и вкус. Той е по-тъмен от другите сортове и приятно гъделичка гърлото всеки път, когато го опитате. Именно този вид най-често се използва за лечение на авитаминози и хипертония, анемия и кожни заболявания, настинки и нарушения на протеиновия метаболизъм.
Би било грешка да се избира само един вид мед с такова изобилие. Изберете 2-3, за да сте здрави през цялата година и да се насладите на любимото си лечение. Ако знаете няколко тайни на този продукт, споделете с нас!