Мнозина събират млади борови иглички, за да направят боров мед , но най-ефективен за целта е сибирският бор, който се смята за най-доброто средство за лечение на бронхит , а подробностите за рецептата ни разкрива професионалния пчелар Чедо Пежич.
Неговият метод се различава от стандартната процедура на приготвяне, която е позната на повечето билкари.
Боровият мед всъщност е сироп, приготвен от захар и бор, но поради сходната си консистенция и лечебни свойства на пчелния продукт се нарича мед. Пчеларят Чедо приготвя боровия мед по съвсем различен начин.
Медът от сибирски бор е изпитан лек при респираторни заболявания и особено при бронхит, а тайната на приготвянето му разкрива известният пчелар Чедо Пежич от Власина. Това лекарство не е направено от никакъв бор, смърч или иглолистно дърво, а изключително от сибирски бор.
Борът, който е оцелял през ледниковия период, е оригинален и най-добър за приготвяне на боров мед, защото съдържа компоненти, които другите иглолистни дървета нямат. Тези уникални съставки са толкова мощни и лечебни, че не е изненадващ фактът, че този мед лесно помага при лечението на белодробни заболявания.
Сибирският бор или лиственица (larix sibirica) се среща в северните и северозападните части на Сибир, но се пренася и на Балканите. Всяка година Чедо Пежич приготвя този мед, който е много лечебен. Приготвянето му става на два етапа и трябва да се внимава точно в кое време се събира прашецът и кога се берат игличките от този бор.
„Цъфти в края на зимата, някъде през март. Това разбира се зависи от времето, но като цяло в този период. Дървото в един момент е пълно с цветен прашец и е необходимо да се знае точното време на прибиране на реколтата:
На етапа, когато поленовият прашец започва да се превръща в зрънца, а отгоре се появяват млади иглички, които в даден момент се пълнят с лечебна смола – това е най-точният момент за прибиране на реколтата.
Когато се появи този прашец, той се събира и смесва с мед, но не и с акациев, защото акацията съдържа висок процент захароза - до 10%, а трябва да е най-много 1%.
Всичко се оставя да престои 21 дни и след това се прецежда. На един килограм от тази "тинктура" се добавят пет килограма мед, но се добавя и мед с млади игли, разкрива Чедо, който допълнително обяснява целия процес.
За втората фаза трябва да се изчака края на май, когато на върховете се образува плод, който догодина ще е шишарка. Шишарките се заливат с вряла вода и се варят още половин час на умерена температура.
След това се оставят да престоят покрити в този "бульон" цял ден, тоест 24 часа. След това се смесва с първия мед (описан по-горе в текста) и така се получава БОРОВИЯТ МЕД. Ако го приготвите така, ще направите много мощен еликсир за лечение на много болести.
„Доказано е, че е добър за лечение на настинки и кашлица. Чудесен е при хроничен бронхит, действа срещу всякакви настинки и други респираторни заболявания. ЕФЕКТИВЕН за бъбреците и червата, прилага се в комбинация с планински мед и прополис при понижен имунитет.
След всяко заболяване тялото възвръща силите си. Има противовъзпалителен, аналгетичен и антиалергичен ефект. Добър е за външно приложение, за лечение на гнойни циреи и акне при млади хора – изброява Чедо.