Пчелар развенча най-големия мит за меда: НЕ се яде и НЕ Е вълшебна напитка!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Пчелар развенча най-големия мит за меда: НЕ се яде и НЕ Е вълшебна напитка!
1145
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Пчелар развенча най-големия мит за меда: НЕ се яде и НЕ Е вълшебна напитка!

„Както всичко останало, има много погрешни схващания за всичко, свързано с пчеларството“, разкрива пчеларят Зинад Делибашич.

„Народът ни цени най-много меда , а той е последният продукт на пчелите. Като казвам „последен“, имам предвид неговата стойност.

На първо място е пчелната отрова, а това е нещо, което всеки от нас е изпитвал поне веднъж в живота си, болезненото ужилване.

Пчелната отрова е много скъпа, така например 1 кг пчелна отрова струва приблизително 90 000 евро. Съдейки по цената му, можете да разберете колко ценно е това вещество. Използва се във фармацията, а за получаването на този 1 кг пчелна отрова са необходими над милион ужилвания.

пчелар пчелна отрова

Снимка: YouTube

Вторият по стойност пчелен продукт е пчелното млечице. Това е субстанцията, с която се храни майката и е енергийна бомба за нея, която й позволява да снася яйца, които са 2-3 пъти по-тежки от телесното й тегло.

Пчелното млечице също е много скъпо и струва между 3-5 хиляди евро за килограм и се набавя по-лесно. Събирането му изисква умения, търпение и прецизност, затова се извършва от добре обучени пчелари.

Третият по хранителна стойност пчелен продукт е цветният прашец. Това са всички онези жълти, червени, кафяви черни и всъщност е прашецът, който пчелите вземат от цветята, а тези зърна са полуготов продукт.

пчелен прашец

Снимка: Пчеларски магазин "Слънчоглед"

Готовият продукт се нарича "перга" или "пчелен хляб" и се съдържа в самите "клетки" на пчелната пита и се добива малко по-трудно, което изисква познания и специална техника. Пергата се нарича още "пчелен хляб", защото ако няма прашец, няма да има нови поколения пчели.

перга пчелен хляб

Снимка: Здравница

Прашецът често е пренебрегван от хората, като само ще спомена, че съдържа уникални витамини и минерали, необходими за здравето на организма, които той не може да си набави чрез други храни.

Всеки кошер за един сезон може да донесе средно 5-6 кг прашец, без това да застраши оцеляването на пчелите. Пчелният прашец трябва да се консумира правилно, ако искате тялото да го използва.

пчелар съвети

Снимка: YouTube

Ако просто го поставите в устата си и го погълнете, тялото няма да го използва, защото всяка поленова мембрана е толкова силна, че дори стомашната киселина не може да я разгради. Винаги давам следния съвет:

- Вземете малка чаена лъжичка пчелен прашец и го залейте със 100 мл вода, похлупете и оставете за 12 часа, за да набъбнат поленовите гранули. След изминалото време разбъркайте и изпийте течността.

Четвъртият пчелен продукт, който също често се пренебрегва, всъщност е прополисът, който е в твърдо състояние, обикновено като кафява, дебела бучка. Какво представлява прополисът?

Прополисът е естествен антибиотик, който по никакъв начин не може да навреди на човешкия организъм (какъвто е случаят със синтетичните антибиотици), а само да има полза от него.

пчелен прашец

Снимка: YouTube

Когато хората се разболеят, те често отиват в аптеката, за да вземат някакъв фармацевтичен антибиотик, който със сигурност ще бъде от полза и ще подобри състоянието им, но в дългосрочен план тези антибиотици увреждат стомашната и чревната микрофлора, както и черния дроб и бъбреците, така че те могат понякога са повече вредни, отколкото полезни.

Можете само да се възползвате от прополиса, без да си навредите. Това са етерични масла от смола, които пчелите извличат от различни видове билки, носят ги в кошера и го стерилизират, защото са много педантични и хигиенични създания.

Прополисът предотвратява появата на болести, така че ако има дупки в кошера, пчелите ги покриват с прополис, за да предотвратят замърсяване и инфекция от всякакъв вид.

Може да се дъвче в суров вид, но не може да даде същия ефект като например прополисовите капки. Те са друго нещо: прополисът се наситнява и се накисва в определени разтворители като 96% алкохол.

прополис капки

Снимка: Pinterest

След това се прецежда и се пълнят шишета от 10 или 20 мл. Като разтворител може да се използва и пропиленгликол, с малко по-ниска разтворимост на прополиса.

Как се използва?

Прополисовите капки могат да се използват за нос под формата на спрей, или в гърлото при възпаление на сливиците, върху кубче захар или чаена лъжичка мед, бавно се оставят да се разтопят в устата.

Що се отнася до дозировката, не бива да се прекалява, защото е натурален продукт, но са достатъчни 5-10 капки на ден (5 капки сутрин и 5 капки вечер).

На последно място е медът, който хората обикновено свързват с пчелите. Той е храна, но и лекарство. Има мит, свързан с меда, че той е вълшебно средство, което лекува всякакви болести, от най-тежките до най-леките... което не е вярно.

Медът повишава имунитета и устойчивостта към болести, само ако се използва редовно и продължително време. Една чаена лъжичка мед трябва да се приема всяка сутрин в продължение на 6 месеца, за да почувствате ползите от него.

Как ще разберете, че медът има ефект върху вас? Много просто! Когато всички около вас кашлят, ще се чувствате добре или ще изпитате много малко от симптомите на вируса.

Второто погрешно схващане е, когато ви кажат, приемайте меда сутрин на празен стомах. Това е погрешно, защото всички токсини, натрупани през нощта, трябва да се измият на сутринта с чаша вода.

И така, първото нещо, което трябва да направим сутрин, е да изпием чаша или две вода, за да промием храносмилателния тракт. Медът има лепкава структура, така че ако първо изядете една супена лъжица мед вместо вода, той ще привлече всички тези елементи и ще „падне“ силно върху стомаха ви.

Има хора, които се оплакват, че медът им причинява "киселини" в стомаха и това се случва именно поради горната грешка.

Винаги препоръчвам да пиете мед, а не да го ядете. Медът се споменава и в някои древни писания като медена напитка, а не храна. Затова най-добре е да разтворите меда във вода, чай или друга напитка и да го изпиете така.

Течността трябва да е студена или хладка, а не гореща. Така разтвореният мед се усвоява много по-лесно и след 15 минути вече е в кръвта ви.

И като последен съвет: купете мед от ваш познат пчелар, съсед или някой, на когото имате доверие. медът променя цвета си от година на година, тъй като цветът, вкусът и миризмата зависят от цветния прашец, който доминира тази година.

Ако миналогодишният мед, който сте купили, е тъмен на цвят, а тазгодишният е по-светъл, може да си помислите, че пчеларят е "направил" нещо с него, но не!

Нищо не е направил, но просто тази година доминира друго растение, за разлика от миналата. 

Желаем ви здраве!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft