Животът на медоносната пчела започва много преди да този на човека. Днес интересът към това насекомо е огромен, тъй като пчелата е производителят на най-лечебния природен продукт – медът.
В историята се споменава за пчеларство за пръв път в Древен Китай, но доказателство за събирането на мед са пещерни рисунки в района на Валенсия, Испания от преди 10 000 години.
Така, че няма точна информация от кога човекът използва меда , но е безспорен факт, че още от древността, хората са знаели лечебните му свойства.
В Древен Египет медът се е използвал, както за подслаждане на много видове сладкиши и храни, така и за балсамиране на мъртвите. Египетският бог на плодородието Мин принася в жертва мед.
Маите използвали меда за кулинарни цели и лечение, а многобройните производители на меда пчелите били свещени животни за тях.
В древността, когато медицинската практика не е била развита, хората се лекували с пчелния мед. Използвали го за лечение на ред заболявания, както и за мехлем при обриви, изгаряния и различни кожни наранявания.
В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В храмовете, в ритуал, наречен Мадху, върху главите на божествата се изсипва мед. Древни литературни източници споменават меда като целебен и здравословен продукт.
В еврейската традиция медът символизира настъпването на новата година. По традиция на празничната трапеза резени ябълки се потапят в пчелен мед и се ядат.
Дори в библията съществуват много препратки към меда: Самсон намира рояк пчели и мед в трупа на лъва; Обетованата земя се описва като „земя, гдето текат мляко и мед”; В Новия Завет се казва, че Йоан Кръстител дълго време е живял в пустинята на диета, като се е хранил само със скакалци и мед.
В Исляма, пък има цяла сура от Корана, наречена „al – Nahi”, т.е „медоносната пчела”. Коранът насърчава консумацията на мед, като я определя като здравословна и питателна храна . Също и Пророкът Мохамед е препоръчвал меда за лечебни цели .
Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в „гушките” си и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти. Той се усвоява изцяло от организма. От един килограм мед в организма на човека се разграждат 3400 калории енергия. Медът е един от най-трайните хранителни продукти. Съхранявайки се на сухо, чисто и с по-ниска температура на въздуха място, медът не променя свойствата си с години.