Какво по-вкусно на закуска от пухкаво тесто, цялото на конци, при това - пълно с прекрасно краве сиренце? Точно това сме ви приготвили днес - разкошен усукан тутманик със сирене . С указанията стъпка по стъпка няма какво да объркате и резултатът ще е повече от разкошен:
Усукан тутманик със сирене
Необходими продукти:
600 мл.
1 кубче прясна мая;
1 с. л. сол;
1 с. л. захар;
2-3 капки оцет;
брашно (до меко тесто);
мас (краве масло);
сирене;
яйца.
За намазване отгоре:
1 жълтък;
малко прясно мляко.
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко от затопленото и подсладено мляко с малко брашно и се оставя да шупне. След това се добавя към останалите продукти. Постепенно се добавя брашно, докато тестото стане гладко и меко. Завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои размера си.
Втасалото тесто се разделя на 4-5 топки, всяка част се разточва и намазва с разтопена мас (масло) и се поръсва със смес от сирене и яйце, след което се навива на руло. Рулата се усукват леко и се подреждат в намаслена тавичка (30 см.). Тутманикът се оставя да втаса за 35 минути. Намазва се със смес от жълтък и малко мляко, и се полива обилно с разтопена мас (масло). Пече се на 180 градуса (с вентилатор) до готовност.