6 артишока
сокът от 1 лимон
6 главички кромид лук (за предпочитане от зелен лук)
4 скилидки чесън
връзка магданоз
6 стръкчета мента или джоджен
120 г галета
150 мл зехтин
пилешки бульон (може от кубче)
сол и черен пипер на вкус
Грубата част на артишока се изрязва, като се оставя нежната му част.
С ножица се изрязват острите краища на листата и артишоците се слагат в подкиселена с лимоновия сок вода.
2 супени лъжици зехтин се загряват на умерен огън и се запържва нарязаният лук.
Прибавят се ситно нарязаните чесън, магданоз и мента или джоджен, а след това и галетата.
Посолява се, подправя се с черен пипер и се разбърква добре. Запържва се на слаб огън 2 минути.
Артишокът се отцежда, отварят се листата в средата и с малка лъжичка се издълбава сърцевината.
Вдлъбнатините се напълват плътно със запържената смес, листата се връщат обратно и артишоците се завързват с конец, за да не се разтварят и да не изтича плънката.
Останалият зехтин се загрява в дълбока тава, нареждат се артишоците с върха нагоре и се заливат с бульона, така че да ги покрие.
За да не изгорят върховете на артишоците, тавата се покрива с фолио.
Слага се в силна фурна за 40 минути.
Готовите артишоци се освобождават от конеца и се сервират като предястие или мезе.