1 килограм брашно
200 мл прясно мляко
100 мл зехтин
200 мл вода
4 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 опаковка прясна мая
200 гр. пилешко месо
200 гр. сирене
100 мл доматен сок (или консервирани домати)
риган по желание
Всички тези дни сме в предпразнична атмосфера, затова ви препоръчваме вкусен пай, с който ще изненадате семейството и най-вече - децата. Направете пълнен Дядо Коледа от тесто. Ето и как:
В топлата вода разтворете маята (с малко захар и брашно) и я оставете няколко минути да шупне. В пресятото брашно добавете останалата захар, сол и млякото, след което прибавете и шупналата мая. Всичко омесете добре, докато получите гладка топка тесто. Продължете работата с тестото без да е необходимо да чакате да втаса. Разделете тестото на три части. Разточете леко две от топките, така че да се получат еднакви овални кори. Върху първата разпределете плънката (смес от парчетата печено пиле, натрошеното сирене и доматите), отгоре покрийте с другата кора и добре прищипете краищата и ги обърнете навътре, за да затворите стегнато плънката. От третата част оформете детайлите на лицето - мустаците, очите, носа, шапката и устата на Дядо Коледа. Може да ги прикрепите с малко разбит белтък. Дядо Коледа е готов за печене - пъхнете пая в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до зачервяване.